• image
  • image

In mijn archief vond ik onlangs een tekst van twee bladzijden, getiteld “Op speelbezoek bij de familie De Saedeleer”, geschreven door André Vyncke, te Sint-Martens-Latem, en gedateerd op 12.06.1967

De integrale tekst laat ik jullie graag doornemen zie hieronder. Het is een bucolisch verhaal, dat zich afspeelde begin de jaren 1900 en een duidelijk beeld geeft van de leefwijze in deze onbezonnen periode. Het speelbezoek zou zich afgespeeld hebben omstreeks 1907. André Vyncke was toen (vermoedelijk) 11 jaar oud. De familie Vyncke was de buur van De Saedeleer en woonde in het Tempelhof van 1905 tot 1907. Valerius De Saedeleer (1867-1967) verbleef korte periode te Latem in 1893 in een klein huisje aan de Kortrijksesteenweg. Hij vestigde zich definitief aan de Leiebocht te Latem van 1898 tot 1908 in een eenvoudige woning, die gelegen was in de schaduw van de kerk en het Tempelhof. Valerius was een zwerver die op verschilde plaatsen in Vlaanderen heeft gewoond.

Ik heb mij steeds afgevraagd waar deze woonst van Valerius en zijn vrouw Clementine Limpens zich juist bevond. Met wat opzoekingswerk, en met de hulp van dhr. Piet Boyens kon dit duidelijk worden gelokaliseerd. Volgens huidig kadastraal plan betreft het de woning Dorp 7, bekend ten kadaster Sint-Martens-Latem 1° Afdeling, Sectie B, nr 512/L (zie foto's hieronder)

 

Guy Romain

link