• image
  • image

Voorbije activiteiten


LKK nodigt U allen uit voor een gezellig samenzijn op zaterdag 17 juni 2023 

 

De Latemse Kunstkring nodigt U allen uit voor een gezellig samenzijn met familie, vrienden, kunstliefhebbers,… op zaterdag 17 juni 2023.
Deze activiteit gaat door in het Gevaert – Minne museum – Kapitteldreef 45 te Sint-Martens-Latem.

Programma:

11.00 uur: rondleiding – mini tentoonstelling in de schaapstal van een beperkt aantal kunstwerken van Edgar Gevaert onder het genot van het drinken van een door het LKK gratis aangeboden glaasje apéro.
+/- 12.00 uur: Lunch en verderzetting van het gezellig samenzijn met een uitgebreid assortiment van TAPAS.  We eten buiten, maar onder een feestelijke tent.
KOSTPRIJS: 20 euro per persoon(via overschrijving),
niet inbegrepen: dranken aan tafel (cash ter plaatse te betalen).

Inschrijven: tot en met 5 juni 2023 via formulier (klik hier)
OPGELET : Uw inschrijving is pas definitief bij betaling van de lunch en vermelding van het aantal personen en dit op rekeningnummer:
BE85 3900 3400 3306.  Het aantal plaatsen is beperkt.

Iedereen van harte welkom !!
Het LKK team


lezing ‘Het nostalgische sentiment in de Latemse kunst ‘op 28 april (VOLZET) en/of 11 mei om 19u30.

Dr. Raphaël Van Lerberge, historicus en voorzitter van de Latemse Kunstkring, werpt een blik op het cultuurpolitieke klimaat waarin de collectie van Jules en Irma Dhondt-Dhaenens en hun museum is ontstaan. Hij werkt de stelling uit dat de Latemse kunstgeschiedenis – doordrongen van ‘nostalgisch sentiment’ – zich ontwikkelde in de 19e eeuw als reactie op de groeiende moderniteit.

Specifiek de aantrekkingskracht van de idyllische natuur in Deurle en Latem als contrast op de voortzettende verstedelijking zorgde voor een instroom van zowel notabelen als kunstenaars. Daaruit groeide een kunstidioom dat sociale en politieke draagkracht kreeg onder meer in de Vlaamse Beweging. De tedere omhelzing van het expressionisme door de Vlaamse Beweging gaf de Latemse kunst een duw in de rug waardoor die ook tot in de jaren 1960 relevant werd in de Belgische kunstwereld.

In de jaren 1960 volgde er een heropleving van de belangstelling voor deze kunst die tot vandaag doorwerkt.

Kunstenaars zoals Constant Permeke, Gustave Van de Woestijne, Gust De Smet, Frits Van de Berghe, Albert Servaes en vele anderen…worden nog steeds erg gewaardeerd! 

Hij eindigt met de vraag: Quo Vadis?

Iedereen van harte welkom !!


Deze voordracht wordt georganiseerd door MDD in samenwerking met Erfgoed Deurle en de Latemse Kunstkring in kader van de collectiepresentatie Het Erf.  Mocht het echt niet lukken via de website (link ldd) kan U zich evenwel  inschrijven via ons inschrijvingsformulier (klik hier) van de Latemse Kunstkring en de toegang (€ 10 per persoon) de avond zelf betalen.


Voordracht Art Nouveau en Art Deco in Gent en de Leiestreek

 

Op donderdag 23 maart organiseert de Latemse Kunstkring een voordracht over Art Nouveau en Art Deco, gegeven door Dominique Depondt.
Deze kunststroming, die op het einde van 19de , begin 20ste eeuw prominent aanwezig was, werd in onze Latemse kunstscène overschaduwd door de aandacht voor het post-impressionisme en later het expressionisme.  Maar ook in de omgeving van de Leiestreek en Latem vinden we mooie staaltjes van deze kunstrichting. Dhr. Depondt brengt een boeiende uiteenzetting, rijkelijk gedocumenteerd met beelden en filmfragmenten.

Deelname aan de kerstmarkt

Ook in 2022 neemt de Latemse Kunstkring deel aan de kerstmarkt op 18 en 19 december (van 10 tot 18 uur).  Kom ons zeker eens bezoeken

 

 

Kunstschilder Valeer Verbeken herbekeken

 

Ode aan de nederigheidValeer Verbeken is een minder befaamde kunstenaar uit ons dorp die in de eerste plaats voor zichzelf schilderde en niet de ambitie had veel van zijn werken te verkopen.  Maar onbekend is in dit geval niet onbemind want de Latemse kunstkring wil hem en zijn werken bij het publiek beter bekend maken.

Meer info over Valeer Verbeken vind je hier


 


Tentoonstelling met werken van verbeke

zaterdag 27 en zondag 28 augustus 10-18 uur in de Crypte van het gemeentehuis en zaterdag 10 en zondag 11 september 10-18 uur in de Pastorie van Deurle

De openingsreceptie en de daaropvolgende expo werd zeer gunstig onthaald. We noteerden een 250-tal bezoekers en een verkoop van een 50-tal essays.  Maar de verbazing over het werk van Verbeken en de waardering daarvan was unaniem. Ook de organisatie werd geprezen. De tentoonstelling in Deurle was een onverwachte voltreffer: met een 200-tal bezoekers, en de verkoop van een 20-tal essays kunnen we dik tevreden zijn. Bovendien heerste er een bijzonder gezellige drukte en een aangename sfeer. Er werd vooral veel gekeken én gesproken. Het was soms een workshop over Verbeken zelf met een mengeling van herinneringen, maar ook van herkenning en erkenning van zijn werk. Dit was een onverwacht pluspunt: de werken van Verbeken brachten de mensen bij elkaar en brachten een debat over kunst tot stond. Dit gaf aan ons initiatief een absolute meerwaarde: ook niet kunstkenners, maar wel kunstliefhebbers kwamen aan hun trekken…

Causerie Verbeken herbekeken op 20 en 28 oktober.

Deze activiteit bestond uit een bespreking van het werk van Verbeken door dr. Raphaël Van Lerberge en een voorstelling van de film Moppie’s biecht. Dit is een uniek werk, in 1941 gemaakt door Latems onderpastoor Ignace Stockman, met Valere Verbeken, Raf Van den Abeele en Albert Servaes in de hoofdrollen. Tot slot is er een Verbeken montage van beeldkunstenaar Pol Van der Plaetsen.  Beide causerieën waren volzet en de reacties waren zeer positief.

Monografie

De Latemse Kunstkring geeft een monografie uit over Verbeken, namelijk Mystiek in Latem. Het nostalgisch schildergeluk van Valeer Verbeken (1926-2007) door dr. Raphaël Van Lerberge (50 pag. met kleurafbeeldingen - beperkte oplage).
Bestellen door 15€ (+ 5 € bij verzending) over te schrijven op BE85 3900 3400 3306, met vermelding van naam en adres. Ook te verkrijgen op de activiteiten.


Causerie licht op Albert Servaes op 9 juni 2022

De causerie ‘Licht op Albert Servaes’, vond plaats op donderdag 9 juni 2022 om 19.30 met als sprekers Wien Servaes (kleindochter), Jo Rombouts (Servaes-kenner) en Raphaël Van Lerberge (inleiding).

Deze voordracht kaderde in het gemeentelijke project rond de figuur Servaes. Ruim 60 jaar nadat de pastoor van Afsnee een kruisweg bestelde bij de eerste Vlaamse expressionistische schilder Albert Servaes, was deze uitzonderlijk en tijdelijk in juni te zien in het stemmige kerkje van het Leiedorp Afsnee. Dit werd gecombineerd met twee kleine tentoonstellingen met louter religieuze kunst van Servaes in Sint-Martens-Latem, het kunstenaarsdorp waar hij zo lang verbleef en zijn Torenhuis bouwde.

In de kerk van Afsnee: 
expositie van Servaes’ 14 statiën van de Kruisweg van Afsnee. Deze expo werd georganiseerd door Vtb Kultuur Sint-Denijs-Westrem.

In de crypte van het Latemse gemeentehuis:
De geschilderde versie van de Kruisweg van Utrecht


Museum Gevaert-Minne (Sint-Martens-Latem): 
De 7 grote tekeningen, illustraties bij het passieverhaal van Christus, waaruit de kruisweg van Utrecht groeide
 


Voor oudere activiteiten : klik hier